Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2017

Tips Minum Air 8 Gelas di Bulan Puasa

Alhamdulillah harini hari kedua kita berpuasa. Malam ke 3 kita bertarawih. Semua ada masalah pukul 11 pagi dah rasa kering tekak tak? Kulit kering terkupas kupas ke? Ok kalau rasa macam tu, maksudnya badan kita tak cukup air. Perit oi tak cukup air. Nak telan air liur pun perit tekak.
Saya nak share cara untuk kita minum 8 gelas air. Saya sendiri pun perlu guna cara ni untuk encourage suami sekali supaya minum air putih 8 gelas. 


Jom kita sama-sama apply sepanjang bulan Ramadhan ni. Selamat menyempunakan ibadah puasa.

Salam sayang
SolehahIsmail
Trusted SID Shakee anda
Untuk sebarang pertanyaan hubungi saya di
013.419.2767
FB: Solehah Ismail

Tips Hilangkan Jerawat Pasir

Pegang muka berpasir? Pegang muka nak kutil-kutil bekas jerawat? Muka berjerawat terutama di bahagian T zone iaitu  dahi, sekitar hidung dan pipi. Tu antara hotspot jerawat biasa bermaharajalela.

Tips hilangkan jerawat secara organik

1. hilangkan jerawat dengan madu
Campur madu dgn putih telur dan kulit kayu manis. Jadikan campuran ni sedikit pekat. Kemudian dap dap di muka. Biar 10 minit, bilas.

2. hilangkan jerawat dengan lidah buaya
Lendir lidah buaya picit disapu pada muka. Biar 10 minit dan bilas.

3. hilangkan jerawat dengan timun
Timun bertindak sbg anti inflamasi yg boleh kurangkan merah merah pada kulit. Boleh dijadikan masker ataupun
potong timun nipis2, letak atas muka. biar 10 minit bilas.

4. hilangkan jerawat dengan ais.
Ais kebiasaannya untuk naikkan seri wajah pada pengantin. Ais juga boleh kurangkan radang jerawat pada muka. Tempel2 ais pada muka 10 ke 15 minit dapat kekalkan mekap lama dan mekap tak pecah pecah.

5. lemon
Titisan lemon dicampur bersama baking soda. Jadi…

Cegah Osteoporosis Dengan Ostematrix

Pernah dengar apa itu osteoporosis. Osteoporosis ni berkait rapat dengan kesihatan tulang kita. Osteoporosis merupakan penyakit tulang yang mempunyai ciri2 kurang tumpat iaitu kurang kualiti jaringan tulang yang menjurus kepada tulang rapuh. Di bawah ni ada penawar osteoporosis­čśÄ



Pengalaman saya sendiri bersama ostematrix memang tak mengecewakan. Saya mula consume ostematrix tahun 2014 hingga kini. Apa yg buat saya nak cuba sebab saya berulang alik ke tempat kerja ambil masa 3 jam. Pergi kerja seawal jam 5.30 pagi dan balik rumah jam 3 petang. Jalan ke sekolah pulak jalan tanah merah berbukit bukau. Sakit lenguh badan menjadi jadi sebab terhentak hentak. Badan pula kurang terima kalsium dari makanan yg makan hari hari.
Tahun 2015 saya disahkan mengandung. Memang alasan kukuh terus consume ostematrix. Ibu mengandung perlukan kalsium dos tinggi sebab kalsium yang sedia ada dalam nak guna untuk pembentukan tulang gigi baby. Nak dicerita saya bersalin secara ceaser LSCS. Kesan suntikan ep…

Energizing Soy Protein (ESP)

ESP merupakan minuman soya rendah lemak yang sangat berkhasiat. Kandungannya dari 9 asid amino yang diperlukan oleh badan.

Bagus kah soya untuk jangka masa panjang?
Sangat bagus diamalkan sebab sumber makanan kita pada masa kini sangat tidak mengikut piramid makanan. Kadang-kadang makanan yang dimakan untuk sehari lansung tidak mempunyai protein ataupun protein telah mati akibat cara penyediaan makanan. Makanan yang dimasak terlalu lama akan hilang kandungan protein dan nutrien lain.

Kelebihan Energizing Soy Protein

1. Kandungan protein per serving menyamai pengambilan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu, rendah lemak, rendah asid urik dan mudah diserap ke dalam tubuh.

2. Membekalkan tenaga. 3 sudu per serving mengurangkan mudah lapar dan tak mampu tahan lapar. ESP bagus diamalkan sewaktu bersahur.

3. Meremajakan kulit. Mencantikkan dan menganjalkan kulit. Jerawat dan jeragat pun turut pudar.

4. Memperbaiki pigmentasi kulit. Kulit jadi lembap dan mulus.

Cadang…

Cara Untuk Tukar Skincare.

Awal-awal tahun ni dah kecoh satu Malaysia ada ramai yang tertipu dengan produk penjagaan kulit. Rata-ratanya wanita. Semua orang nak kelihatan cantik dari luaran dan kalau boleh dalam masa yang singkat.

Kebiasaannya produk yang menjanjikan kesan cerah, gebu, wajah menjadi pinkish, glowing dalam jangka masa pendek ada kandungan raksa, hidrokuinon dan plumbum. Semua bahan-bahan kimia ni bertindak sebagai peluntur

Pada yang terjebak tu tak apa. Kita boleh bermula dari 0 semula kan. Jadi, sebelum nak tukar skincare ada tips-tips dulu tau. Bukannya redah ja guna terus. Muka masih lagi dalam mode panas2, gatal merenyam, berubah warna, berpasir, dan macam-macam lagi kesan.
Jadi jom ikut tips-tips untuk tukar skincare supaya wajah kita sihat seterusnya meningkatkan keyakinan diri kita.

CARA TUKAR SKINCARE
-----------------------------------
Nak tukar skincare pun ada cara dia tau. Bukan main guna atau tukar je. Takut-takut kesan gabungan produk lama di wajah korang dgn produk baru boleh menjadi…