Skip to main content

Posts

Majlis Hari Lahir Muhammad Aqif

Alahai ter bersawang pulak blog ni. Ok cuci sawang-sawang yang ada. Bulan November memang bulan tersibuk untuk guru-guru seluruh Malaysia. Di celahan sibuk-sibuk tu dah ada susunan apa yang nak buat satu per satu. Perancangan untuk hari lahir Aqif rangka dalam masa seminggu. Terpengaruh tengok channel 733 kisah Outdaughters. Parents rancang adakan majlis hari lahir anak diorang. Simple tapi memorable. Itu lah yang cuba di buat untuk hari lahir Aqif. Mudah-mudahan setiap tahun mama dapat sambut dan susun satu majlis simple untuk Aqif dan adik-adik Aqif.


Kronologi Sambutan Hari Lahir Aqif Isnin (13.11.2017) Tulis semua perancangan, hiasan dinding, makanan, berapa ramai tetamu nak jemput, design kad jemputan, barang-barang nak beli untuk sambutan, goodie bag untuk kawan-kawan Aqif dan tempahan kek. Walaupun Pitas dan Kota Marudu ni antara kawasan terpencil di Malaysia ni syukurlah semua benda ada di sini. Tak perlu pening nak beli apa-apa.

Selasa (14.11.2017) Download aplikasi buat kad j…
Recent posts

Produk Untuk Naikkan HB Ibu Hamil

Hilangkan Mual Dan Loya Ibu Hamil Dengan Peppermint Gingerplus

Hamil tanpa alahan, loya, mual, muntah mudah letih, lemau memang diimpikan oleh semua bakal-bakal ibu. Nak nak lagi ibu ibu bekerja. Bukan boleh nak manja-manja sentiasa. Bila di tempat kerja perlu beri komitmen dan ketepikan rasa letih. Bakal ibu di rumah pun sama juga cabarannya. Bermain dengan kerja rumah, memasak, melayan anak-anak. Kalau diikut rasa hati memang tak jadi kerja la jawabnya. Pinggan tak bercuci, baju menimbun, anak-anak tak tentu dapat makan.

Di awal kehamilan buat diri saya memang  mengujakan. Ya lah tak pernah rasa kan macam mana ya rasanya hamil. Saya jenis orang yang perlu travel. Ke tempat kerja pun ambil masa 1 jam. Memang saya berdoa kalau boleh elakkan muntah-muntah. Letih kan perasaan lepas muntah. Syukur memang tak muntah cuma rasa loya yang sampai pening terus nak baring ja berdiam diri. Dari minggu ke 9 hingga 12 itu lah yang saya rasa.

Ada yang suka amalkan asam boi, jeruk dan makanan masam masam nak hilangkan rasa mual. Sebolehnya kita nak elakkan dari…

Tips Wanita Hamil Naik Kapal Terbang

Masih segar di ingatan tarikh 27 April 2015 bilamana disahkan hamil 7 minggu. Waktu tu dalam proses untuk pembedahan buang fibroadenoma di payudara kiri di Hospital Colombia Asia Taiping . Naluri wanita ni sangat tepat. Dua minggu sebelum tu rasa macam ada yang berbeza dengan badan sendiri. Mulut pahit, loya tapi tak muntah. Syukur alhamdulillah akhirnya hamil jua setelah 1 tahun 3 bulan menanti.

Namun, ada satu perkara yang mengganggu fikiran sebab kami suami isteri tinggal berasingan atas desakan tugas. Saya di Sabah, suami di Kuala Lumpur. Saya perlu terus kuatkan semangat walau apa yang jadi mesti jaga baby baik-baik walaupun seorang diri. Mahu atau tidak, kapal terbang pengangkutan utama yang perlu digunakan setiap kali perlu balik ke Kuala Lumpur. Saya pula jenis mudah homesick dan selalu ulang alik Sabah ke KL dua minggu sekali sepanjang sebelum hamil. Selepas hamil, cuma waktu cuti sekolah sahaja lah saya pulang ke KL iaitu lebih kurang dua bulan sekali naik kapal terbang. Masa…

Tips Minum Air 8 Gelas di Bulan Puasa

Alhamdulillah harini hari kedua kita berpuasa. Malam ke 3 kita bertarawih. Semua ada masalah pukul 11 pagi dah rasa kering tekak tak? Kulit kering terkupas kupas ke? Ok kalau rasa macam tu, maksudnya badan kita tak cukup air. Perit oi tak cukup air. Nak telan air liur pun perit tekak.
Saya nak share cara untuk kita minum 8 gelas air. Saya sendiri pun perlu guna cara ni untuk encourage suami sekali supaya minum air putih 8 gelas. 


Jom kita sama-sama apply sepanjang bulan Ramadhan ni. Selamat menyempunakan ibadah puasa.

Salam sayang
SolehahIsmail
Trusted SID Shakee anda
Untuk sebarang pertanyaan hubungi saya di
013.419.2767
FB: Solehah Ismail

Tips Hilangkan Jerawat Pasir

Pegang muka berpasir? Pegang muka nak kutil-kutil bekas jerawat? Muka berjerawat terutama di bahagian T zone iaitu  dahi, sekitar hidung dan pipi. Tu antara hotspot jerawat biasa bermaharajalela.

Tips hilangkan jerawat secara organik

1. hilangkan jerawat dengan madu
Campur madu dgn putih telur dan kulit kayu manis. Jadikan campuran ni sedikit pekat. Kemudian dap dap di muka. Biar 10 minit, bilas.

2. hilangkan jerawat dengan lidah buaya
Lendir lidah buaya picit disapu pada muka. Biar 10 minit dan bilas.

3. hilangkan jerawat dengan timun
Timun bertindak sbg anti inflamasi yg boleh kurangkan merah merah pada kulit. Boleh dijadikan masker ataupun
potong timun nipis2, letak atas muka. biar 10 minit bilas.

4. hilangkan jerawat dengan ais.
Ais kebiasaannya untuk naikkan seri wajah pada pengantin. Ais juga boleh kurangkan radang jerawat pada muka. Tempel2 ais pada muka 10 ke 15 minit dapat kekalkan mekap lama dan mekap tak pecah pecah.

5. lemon
Titisan lemon dicampur bersama baking soda. Jadi…

Cegah Osteoporosis Dengan Ostematrix

Pernah dengar apa itu osteoporosis. Osteoporosis ni berkait rapat dengan kesihatan tulang kita. Osteoporosis merupakan penyakit tulang yang mempunyai ciri2 kurang tumpat iaitu kurang kualiti jaringan tulang yang menjurus kepada tulang rapuh. Di bawah ni ada penawar osteoporosis­čśÄ



Pengalaman saya sendiri bersama ostematrix memang tak mengecewakan. Saya mula consume ostematrix tahun 2014 hingga kini. Apa yg buat saya nak cuba sebab saya berulang alik ke tempat kerja ambil masa 3 jam. Pergi kerja seawal jam 5.30 pagi dan balik rumah jam 3 petang. Jalan ke sekolah pulak jalan tanah merah berbukit bukau. Sakit lenguh badan menjadi jadi sebab terhentak hentak. Badan pula kurang terima kalsium dari makanan yg makan hari hari.
Tahun 2015 saya disahkan mengandung. Memang alasan kukuh terus consume ostematrix. Ibu mengandung perlukan kalsium dos tinggi sebab kalsium yang sedia ada dalam nak guna untuk pembentukan tulang gigi baby. Nak dicerita saya bersalin secara ceaser LSCS. Kesan suntikan ep…